Minisemlor och funktionshindrade

Jag hörde på radion i helgen om hur ett bageri ville lansera en ny semla som de valde att kalla för ”Tjejsemla”. De fick ge efter för påtryckningar och byta till namnet ”Minisemla”. De gick till och med ut på Facebook och meddelade att de bytt namnet.

Jag kan inte låta bli att förundras över vilken förmån det är att få bo i ett land där det synes vara ett verkligt problem, värt att strida för, att en semla  kallas för ”Tjejsemla”. Det handlar inte om krig, tortyr, svält, sjukdomar. Utan om namnet på en semla. Och jag kan heller inte låta bli att förundras över vilken förmån det måste vara att vara en av dessa människor som stred mot namnet ”Tjejsemla”. De kämpar inte mot sjukdomar, fattigdom, sorg. De kämpar för namnet på en semla.

Undrar om de tänker att jag som kvinna skulle känna mig kränkt om ”Tjejsemlan” fick lanseras? Om jag skulle känna mig mindre värd, underlägsen mannen, för att jag väljer att köpa en mindre semla? Om mina barn skulle må dåligt, få en snedvriden kvinnosyn, växa upp till kvinnoförtryckare? För att deras mamma väljer semlan som kallas ”Tjejsemlan”. Jag undrar vad som var problemet med namnet på den mindre semlan?

Nu konstaterade jag och käre sambon i helgen att jag inte längre är tjej. Jag är tant, kvinna. Så egentligen borde jag inte vara berörd alls av denna semmelaktion. Men om jag tänker att jag vill kalla mig tjej. Att jag fortfarande känner mig som en tjej fast jag bara har några år kvar till 50-årsdagen. Skulle jag då känna mig kränkt? Nej. Det skulle jag inte. Däremot kan jag nu känna mig kränkt för att det finns folk i samhället som tror, på allvar, att jag är så otacksam mot allt det goda jag har i livet att jag ser namnet på en semla som ett problem. Och detta för att jag är tjej. Eller kvinna om du hellre vill kalla mig det. Det är min känsla av kränkning i fråga om semlan.

Det finns en annan fråga gällande en benämning som jag däremot anser kränkande. I vanliga fall skulle jag inte lägga någon tid på den över huvudtaget men nu när jag har tid ”över” så gör jag det. I samband med att jag funderar kring semlan.  På Försäkringskassans hemsida använder man sig så riktigt på startsidan och i informationstexter av ordet ”funktionsnedsättning”. Jag vet inte om det finns något egentligt bra ord? Men ordet ”funktionsnedsättning” känns  i alla fall för mig något bättre än ordet ”funktionshinder”. – Spela roll, kanske människan som inte kan förmå sig att äta en ”tjejsemla” tänker; – Vad är problemet?

Ja, vad är egentligen problemet? Är det ett ens ett problem?

Det här läser jag i wikipedia;  begreppet funktionsnedsättning  definieras som en nedsättning av fysisk, psykisk eller intellektuell funktionsförmåga. Begreppet funktionshinder definieras: begränsning som en funktionsnedsättning innebär för en person i relation till omgivningen. En viktig konsekvens av detta sätt att definiera funktion är att funktionshinder inte är något som en person har, utan något som uppstår i en miljö som inte är anpassad till funktionsnedsättningen och därför är funktionshindrande.

Så ser jag på saken. Och då blir jag lite ledsen när jag  i Försäkringskassans formulär för VAB läser raden ”kontakdag för vissa funktionshindrade barn”.

Men ett problem är det inte. Och någon energi på att förmå Försäkringskassan att ändra sin skrivning tänker jag inte lägga. Skulle jag haft den tiden så skulle jag se det som en förmån att mina problem och åtaganden inte var större än så. Och så skulle jag med nöje smaska i mig en semla medan jag satte mig ner för att författa en skrivelse. Bara en liten semla. En minisemla.

 

2 tankar om “Minisemlor och funktionshindrade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s