Känner du dig värdig att om 20 dagar lägga upp bilder på att du rockar sockorna?

Jag vet ett antal personer som starkt behöver fundera ett tag till innan de gör det och därmed officiellt slår sig för bröstet.

Vet du att Söderhams kommun, genom Hälsinglands utbildningsförbund, aktivt bromsar den fullvärdiga inkluderingen i samhället?

Vet ni att det är tjänstemän som tycker att det är helt ok att ta bort inkluderingen för ungdomar som har levt i den sedan förskoleåldern? Och vet ni att det finns många politiker i Söderhamns kommun som för flera månader sedan, ja nog snart ett år sedan, fick till sig mitt rop på hjälp och som aktivt har valt att ställa sig passiva och med det stötta denna raka väg mot total exkludering?

Tror ni att de kommer att ta på sig olikfärgade strumpor den 21 mars? Tror ni att de kommer att posera och skryta med det på sociala medier? Det tror jag. Och det kommer att göra mig ännu argare i år än tidigare år. Den 21 mars är viktig för mig! Det är inte ett jippo som vem som helst är inbjuden till. Står du inte upp för att min son har samma värde som din son, ditt barnbarn, din syster eller din kompis då har du enligt mig inte rätt att delta. Är du dessutom tjänsteman eller politiker med en faktisk möjlighet att agera och göra samhället så inkluderat som det enligt både lag och konvention ska vara, och du inte gör det, då ska du visa min son den respekt han förtjänar. Och det gör du genom att hålla dig till dina vanliga strumpor även denna dag.

Jag är fullständigt förtvivlad och fullständigt slutkörd i den kamp jag för mot Hälsinglands utbildningsförbund. Av alla strider som har varit under Adams snart 17-åriga liv så tar nog den här priset. Aldrig tidigare har han blivit så totalt respektlöst bemött. Aldrig tidigare har han varit så lite värd i de beslutandes ögon, och aldrig tidigare har hans individuella faktiska behov, och hans individuella faktiska färdigheter, haft så liten betydelse i en tjänstemans beslutsfattande.

Jag orkar inte beskriva hela historien. Jag är så fullständigt urless på den. I korta strecksatser får du den här presenterad för dig

– sedan förskolan har Adam gått inkluderad i den vanliga förskolan

– han följde med sina förskolekompisar först till sexårs och sedan till grundskolan

– fram till fjärde årskurs gick han i vanlig grundskoleklass

– från årskurs fyra till årskurs nio som han går i idag har han gått i särskoleklass på en skola integrerad med grundskolan

– under åren på särskolan har han haft samläsning med grundskoleklass i flera ämnen, han har varit inkluderad i många situationer och genom det lärt sig så mycket

– han är trots sin autism och sin utvecklingsstörning en mycket social kille som är van att finnas med i större sammanhang, att resa, att vistas i nya miljöer

– han har i alla år lärt sig genom att studera de förebilder som finns runt om honom i vardagen, i skolan

– genom att finnas med i samhället och i så många människors vardag har han bidragit till att öka mångfalden och kunskapen om denna.

Vad Hälsinglands utbildningsförbund nu erbjuder honom i fyra års gymnasiestudier är

– Höghammarskolan i Bollnäs, individuella programmet, en skola att likna vid en institution

– en skolmiljö helt exkluderad från övriga samhället, en miljö där personal stolt pekar på byggnaderna runt skolgården och säger ”det här är våran värld”

– en skola med ett 30-tal elever och kanske lika många vuxna

– en skola med en rektor som säger att det här ser hon som den allra bästa miljön för eleverna

– en skola med en som rektor säger att hennes skola inte är att likna vid en institution för att här är inte dörrarna låsta

– en skola som inte har den pedagogik eller den kommunikativa miljön som Adam är van vid, som Adam behöver för sin utveckling och som Adam har rätt till

– en skola som utbildar honom till att leva exkluderad Från samhället i övrigt

– en skola som utbildar honom till att leva på en institution

Det här är vad de erbjuder och vad de har beslutat för honom. Utan att ha träffat honom. Utan att ha träffat mig vilket jag har efterfrågat sedan augusti förra året. Vi i Adams nätverk, de professionella runt honom, är helt övertygade om att den här miljön kommer att bidra till att Adam backar i sin utveckling.

Vi har sökt till Bromangymnasiet i Hudiksvall. En skola där gymnasiesärskolan är integrerad med gymnasieskolan och där både miljö och pedagogik är den som Adam behöver. Hälsinglands utbildningsförbund ger avslag på ansökan. De betalar inte. Med hänvisningen att de kan erbjuda samma utbildning.

I februari 2018 gjorde vi besök på bägge dessa skolor. Därefter gjorde jag en skriftlig jämförelse och delgav Hälsinglands utbildningsförbund. Om rektor på Höghammarskolan har besökt Bromangymnasiet? Nej, det har det inte funnits tid till svarar hon. Om tjänstemän och politiker inom Hälsinglands utbildningsförbund har velat träffa oss för att diskutera våra jämförelser och våran kritik mot Höghammarskolan? Nej, tvärtom, så har de konstant sedan augusti 2018 nekat att träffa oss.

Några valda utdrag ur skollagen;

I utbildningen ska hänsyn tas till barns och elevers olika behov. Barn och elever ska ges stöd och stimulans så att de utvecklas så långt som möjligt
Utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet mellan människor.
Gymnasiesärskolan ska ge elever med utvecklingsstörning en för dem anpassad utbildning som ska ge en god grund för yrkesverksamhet och fortsatta studier samt för personlig utveckling och ett aktivt deltagande i samhällslivet.
Utbildningen ska utformas så att den främjar social gemenskap och utvecklar elevernas förmåga att självständigt och tillsammans med andra tillägna sig, fördjupa och tillämpa kunskaper.
Utbildningen i gymnasiesärskolan ska i huvudsak bygga på de kunskaper som eleverna har fått i grundsärskolan eller i motsvarande utbildning.
Huvudmannen för gymnasiesärskolan ska samverka med samhället i övrigt.

Om du morgonen den 21 mars tar på dig olikfärgade strumpor, se då till att du gör det med gott samvete och som ett bevis på att du står för allas lika värde. På riktigt. Du har 20 dagar på dig att ta ställning och ställa saker till rätta.

Och en sak till.

Underskatta aldrig någonsin en funkisförälder.

6 tankar om “Känner du dig värdig att om 20 dagar lägga upp bilder på att du rockar sockorna?

    • Hej Berith! Jag tror många tar för givet att skolvalet är fritt. Så är det enligt lag, finns inte den utbildning söker så har du rätt att gå på annan ort. Det gäller alla utom Adams grupp. I vår kommun har man bestämt att bunta ihop dom, man utgår från att alla har samma behov och att de mår bäst av att inte beblanda sig med övriga samhället. Gömmas undan och inte vara delaktiga. Som på institutionstiden. Det är INTE den framtid jag har kämpat för i snart 17 år. Vi skriver år 2019 och kommunens politiker och tjänstemän borde veta bättre! Kram

  1. Hej Lena, jag är mamma till en kille på 19 med autism, utvecklingsstörning, inget tal samt epilepsi. Jag såg ditt blogginlägg nyss upplagt i en grupp på facebook och så hittade jag hit. I allt instämmer jag med dig, så klart, hur kan man inte göra det tänker jag. Kort om oss så befinner vi oss i en kamp för assistans, hängande fritt mellan olika domstolar. Den här insikten om att samhället alldeles PÅ RIKTIGT bedömer människor olika och att man inte får ett riktigt gehör från omgivningen heller trots de ohyggliga orättvisor vi utsätts för. Det är så gott som tyst frånsett de ”egna leden”. Och det är just det – hur kan det vara enskilda personers ansvar att själva föra en kamp för att få redan fastslagna rättigheter?! Min son har då inte Downs, men jag har många, många gånger sagt och skrivit att de allra allra flesta borde skämmas med huvudet i en skämskudde över att de kan gå med sina olikfärgade strumpor EN ENDA DAG, men i övrigt inte bjuda in vare sig personer med Downs eller andra i sina egna kretsar och aktiviteter. Med det sagt så vill jag inte in i någon särskild krets, vi har ett eget utformat liv och gör saker som sonen mår bra av på hans villkor. MEN den här UPPVISNINGEN i GODHET som folk sysslar med är vedervärdig. Om man inte varje enskild dag och vid varje tillfälle på riktigt ser människor, barn och unga, som riktiga kompisar, som medborgare så är den här förbannade strumpuppvisningen ytterligare en diskriminering! När jag har talat om detta så har jag oftast blivit bemött av en tystnad, på det där viset när människor liksom inte säger vad de tänker på utan avslutar med att ”ja, men vi stödjer ”olika” och har jätteroligt på Strumpdagen”.. Alltså – det är ett tillfälle när de utan funktionsnedsättning har roligt på vår bekostnad. För utan oss/dem så hade de inte det här tillfället att känna sig goda och rättvisa. Och så är det ju såå Instagramvänligt och politiskt korrekt. Och längre än så kommer man inte. Och när kommunerna gömmer sig bakom en slags samlad bedömning av att ha uppfyllt lagen trots att så uppenbarligen inte är fallet med din son, för att sedan dra på sig olika strumpor så rullar ”showen vidare”. I år ska jag skriva och prata om detta för jag retar mig på godhetsknarkarnas armbågande. P.S. Jag har nästan alltid olika strumpor och det beror på att de dels ”försvinner”, dels att för mig är det en skitsak i sig.
    Allt gott till dig och dina barn. ❤

    • Monika – jag godkänner så gärna din kommentar och jag håller med dig i vad du skriver. Det ligger så mycket uppvisning och falskhet i många människors så kallade ”delaktighet” i rocka sockorna. Och det får mig att må illa. Allt gott till dig och din familj! 💕

  2. Kan jag få ta del av kritiken mot Höghammar på något sätt. Vi har sökt Höghammar för vårt barn o hen börjar till hösten -19.
    Bör vi kanske tänka om?!?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s